Saturday, 27 October 2012

UPGRADE XPERIA X8 KE ANDROID 2.3 (GINGERDX V29)

CARA UPGRADE XPERIA X8 KE 2.3 .... GINGERDX V29...

kat sini aq nak ajarkan korang camne nak upgrade xperia x8 korang kepada 2.3...proses ini ade tige langkah..root...install xrecovery...install rom...

LANGKAH PERTAMA:ROOT

1-check baseband dan pastikan hijung dier berakhir dengan 015..

2-download pc companion dan install pada komputer...

3-buka pc companion dan kemudian sambungkan x8 tunggu 2 3 minit untuk membolehkan driver di install...kemudian cabut phone balik..

4-pada phone pergi ke setting > application dan tick kan unknown resources dan tick kan pada USB Debugging...

5-download superoneclick kemudian extractkan ke deskop...

6-buka superoneclick.exe...sambungkan x8 ke komputer dan pilih charge phone!.


7-tekan root..klik yes je..tunggu sehingga selesai.

8-restart phone.

9-ok selesai proses untuk root xperia x8 korang.

DOWNLOAD


PC-COMPANION-http://www.sonymobile.com/us/tool/pc-companion/

SUPERONECLICK-http://www.mediafire.com/?am4vhlwn4zbk27v


LANGKAH KEDUA:INSTALL XRECOVERY

1-Download x8rooting tool..kemudian extract dan masukkan ke dalam memory card.

2-install root explorer gunakan app installer ataupun file manager untuk cari file root explorer.

3-buka root explorer dan pergi ke bahagian sdcard cari 3 benda yang telah dimasukkan dalam memory card tadi [chargemon-busybox-xrecovery]...copy 3 file tu dengan cara tekan button menu dan pilih multiselect kemudian selet 3 file tadi tu dan copy.

4-bila dah copy..tekan MOUNT kemudian pergi ke bahagian system > bin dan pastekan dalam bahagian bin.

5-restart phone korang dan bila keluar perkataan sony ericsson...tekan butang back bnyak kali sehingga keluar gambar android.

6-pilih reboot phone [tekan butang tengah] ... ok selesai step kedua...

DOWNLOAD
x8rooting tool-http://www.mediafire.com/?0yqy287n2fyjro7

LANGKAH KETIGA:INSTALL CUSTOM ROM

1-backup contact korang dengan cara pergi ke contact..tekan menu dan pilih export to sdcard.

2-download custom rom xperia x8

3-tanpe perlu extract masukkan file tadi kedalam memory card...

4-masuk mode xrecovery dengan cara restart phone dan bile keluar tulisan sony ericsson tekan butang back banyak kali...

5-pergi ke bahagian install custom zip..kemudian pilih choose from sdcard..pilih file tadi dan tekan install...tunggu sehingga selesai.

6-bila dah selesai install...pergi ke bahagian factory reset dan tekan yes untuk delete all user data.

7-reboot phone...ok selesai dan korang dah pun berjaya upgrade xperia x8 ke android 2.3.7 gingerbread...enjoy your new xperia x8.!

DOWNLOAD
custom rom-http://gingerdx.googlecode.com/files.GingerDX-v029-shakira-stock.zip

DONE...JANGAN LUPA LIKE PAGE NIE....

4 comments:

  1. saya buat tak jadi....lpas tu bile reboot...telepon ni kluar tulisan sony ericsson jer...nak bwat macam ner nie..

    ReplyDelete
  2. This comment has been removed by the author.

    ReplyDelete
  3. link dead la,,cm ne eh?superoneclik,rom recovery

    ReplyDelete